sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Mikke 2.0 eli rauhoittukaa siellä Twitterissä

Avasin tässä viikonloppuna Twitterissä ’sebastian aho’-haun ja ensimmäinen reaktioni oli luokkaa ”yikes”. Lyhyen selaamisen jälkeen totesin, että ei sieltä mitään jääkiekkouutisointia löytynyt vaan satoja fanityttöjen twiittejä.

Ihan ensimmäiseksi: Voitteko lopettaa? Tiedän, ettei teistä kukaan varmasti tarkoita pahaa twiiteillänne. Kuitenkin juuri tällaisten ilmiöiden takia meitä lajin parissa pidempäänkin pyörineitä naisfaneja leimataan ”tyhjäpäiksi, jotka seuraa lätkää vain pelaajien takia”. Meiltä tytöiltä kysellään lähes jatkuvasti ”tiedättekö te edes kuka Crosby on”, "mitä paitsio tarkoittaa" ja vastaavia. Pahaltahan se tuntuu, kun ensimmäinen oletus on, että seuraat lätkää vain, koska pelaajat ovat kivannäköisiä.

Haluan myös tuoda tässä esille, että meidän Nuoret Leijonat ovat ihan tavallisia ihmisiä. Suomessa kiekkoilevat nuoret eivät ole mitään One Direction-luokan supertähtiä, joille fanitus on tuttua ja jotka ovat saaneet mediakoulutusta tämänlaisiin tilanteisiin. Moni paljon fanityttöjen huomiota saanut pelaaja ei toivottavasti ole nähnyt näitä Twitterin ”aho staneja” ja ”hoki trasheja”, koska itse samassa tilanteessa kokisin oloni vain epämukavaksi ja vaivaantuneeksi. Pelaajia saa fanittaa, melkein kuuluukin, mutta jatkuva spämmiminen ja ahdistelu on väärin. Jos haluat näitä kebuja ja vastaavia parittaa, niin tee se jooko omissa piireissä äläkä varsinkaan merkkaa pelaajia niihin kirjoitteluihin. Jatkuva sosiaalisessa mediassa ahdistelu johtaa vain siihen, että pelaajat alkavat pikkuhiljaa laittamaan tilejään yksityisiksi, jolloin fiksusti käyttäytyneetkin joutuvat kärsimään. Kunnioittakaa pelaajien yksityisyyttä.

Suurin osa meistä Twitterin jääkiekkofaneista, sekä naisista että miehistä, haluaisi kyseistä somea käyttää nimenomaan lajiin liittyvään keskusteluun. Nyt pelaajien nimellä hakemalla ei löydä sen enempää keskustelua peleistä kuin jääkiekkouutisiakaan. 100 twiittiä tagilla #wewantkebuselfie sen sijaan on heti kaiken kansan nähtävillä.


Jos kuitenkin joku teistä twitteraktiiveista oikeasti haluaa jääkiekkoilijoita fanittaa, niin ei muuta kuin hallille! Suomessa Liigalla on 14 paikkakuntaa, joissa näitä idoleita on mahdollista nähdä. Jääkiekon säännöt oppii nopeasti ja lajia ymmärtää sitä enemmän mitä seuraa. Lätkää saa fanittaa yhdenkin pelaajan takia, kaikki me olemme jostain aloittaneet.


- JV

2 kommenttia:

  1. mitä pahaa on muka jos kertoo pelaajalle että tyykkää. se on just hienoo ku voi kertoa ja sit ku pistää monta viestiä niin se oikeesti voi huomaa sut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten ylemmässä tekstissä jo mainitsinkin, yletön huomio voi tuntua varsinkin näistä nuorista pelaajista ahdistavalta. Somen käyttö voi myös olla inhottavaa, jos ilmoituksilta ei saa hetken rauhaa. Parempiakin tapoja huomatuksi tulemiselle on, esimerkiksi persoonallisesti kannustaminen peleissä. Tästä esimerkkinä kaikki varmaan muistavat nyt kisoissa näkyneet Pula-aho-ketjun pahvipäät :) Fiksusti ja järkeä käyttäen somessa!

      - JV

      Poista