maanantai 11. tammikuuta 2016

Fanitus ilmiönä ja väärinkäsityksistä

Muutaman viime päivän aikana tietyissä sosiaalisen median piireissä on herännyt keskustelua fanituksesta ja erityisesti jääkiekkoilijoiden fanituksesta. Tämä keskustelu sai alkunsa muutamien jääkiekkoa seuraavien ihmisten törmätessä tietyissä twitterin hakukohteissa (kuten ”sebastian aho”) oleviin fanityttöjen twiitteihin. Monissa näistä twiiteistä esimerkiksi pelaajia pyydettiin sinnikkäästi ottamaan itsestään selfie ja useisiin twiitteihin myös kyseisten pelaajien henkilökohtaiset twittertilit oli merkitty mukaan. Tällainen toiminta aiheutti närkästystä osassa niihin törmänneissä ihmisissä ja poiki muutamia kannanottoja aiheeseen. Osa näistä kannanotoista on kirjoitettu enemmän tai vähemmän provosoivaan sävyyn, mutta sanoma niiden kaikkien takana on kuitenkin sama: ihmiset eivät halua nähdä edellä kuvatun kaltaista pelaajien twiitteihin merkitsemistä ja twiiteillä tietyt twitterhaut täyteen pommittamista. Twitterissä nähdystä toiminnasta tehdyt kannanotot ovat aiheuttaneet myös vastareaktioita ja ehkä jopa väärinkäsityksiä ja mielensäpahoittamisia.

Toki ensimmäisenä voidaan pohtia sitä, miksi kyseinen twitterissä nähty toiminta ylipäätän on aiheuttanut närkästyneitä kannanottoja ja miksi ihmiset eivät halua sen kaltaista toimintaa nähdä. Joku voisi kysyä: ”Mitä pahaa siinä on?”. Ei fanituksessa siinä itsessään tietenkään mitään pahaa ole; päinvastoin! On hienoa ja jopa suotavaa, että jääkiekon, joka perinteisesti nähdään keski-ikäisten miesten penkkiurheilulajina, pariin löytävät mahdollisimman monenlaiset ihmiset sukupuoleen ja ikään katsomatta. Nuorten alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestaruuskisat saivat tänä vuonna Suomessa kotikisastatuksensa (ja yksittäisten pelaajienkin) myötä poikkeuksellisen paljon mediahuomiota, josta luonnollisesti on seurauksena erinäisten fanitusilmiöiden syntymisiä. Näitä fanitusilmiöitä tuskin kukaan pitää lähtökohtaisesti kielteisinä asioina. Suuri osa vuoden 2016 Nuorten Leijonien joukkueesta pelaa vielä kotoisessa Liigassa tai sen alasarjoissa, joten uusien fanien ilmaantuminen tietää varmasti hyvää joukkueiden lipunmyynnille. Tällaisen ilmiön luulisi esimerkiksi Espoo Bluesin ottavan ilosylin vastaan.

Selvää siis on, että itse fanituksessa ei ole mitään väärää, vaikka näin jotkut tahot ovat saattaneet eri sosiaalisissa medioissa esiintyneistä kannanotoista virheellisesti tulkitakin. Fanitus ja kannattaminen ei ole hierarkkinen järjestelmä, jonka kautta voidaan vertailla, kuka on ”parempi” tai ”oikeampi” fani tai nostaa tietynlaisia faneja jalustalle. Jokaisella on omat intressinsä seurata esimerkiksi jääkiekkojoukkueita, eikä siinä ole mitään väärää. Jokaisella on myös omat tapansa tuoda fanituksensa esille, mutta olisi suotavaa pitää mielessä tietyt käytösnormit ja pelaajien yksityisyyden kunnioitus.

Sen, minkä takia twitterissä esiintyneestä fanituksesta on noussut näin paljon keskustelua, voikin ajatella johtuvan tietynlaisesta fanituskulttuurien yhteentörmäyksestä. Tähän asti twitter on toiminut monille jääkiekon ystäville lähinnä kanavana saada nopeaa ja reaaliaikaista tietoa esimerkiksi pelaajien edesottamuksista peleissä, loukkaantumisista tai ylipäätään keskustelukanavana lajiin liittyvistä asioista. Yllättäin twitterissä on kuitenkin alkanut yhä enemmissä määrin näkyä myös nimenomaan pelaajien fanituskulttuuri ja siihen liittyvät ilmiöt erityisesti nuorten naispuolisten fanien toimesta, mihin ei ole ennen törmätty. Ymmärrettävästi näiden verrattain erilaisten ”fanituskulttuurien” kohdatessa toisensa myös ristiriitoja ja väärinkäsityksiä on syntynyt. Fanitus kokonaisvaltaisesti on kuitenkin laaja kenttä, josta jokaiselle fanille löytyy varmasti oma paikkansa. Eikä tämä tarkoita sitä, että vain tietynlaiset fanit ja fanitus saisi näkyä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Toivoisinkin, että vaikka on yhtä monta fanitustapaa kuin on jääkiekon ystävääkin, voisivat nämä erilaiset kannatustavat toimia sovussa keskenään ketään alenkatsomatta. Erityisesti jääkiekko on laji, jonka fanit nähdään hyvin stereotypisesti tiettyä ikä- ja sukupuoliryhmää edustavina henkilöinä. Usein myös vain tätä stereotypistä lätkäfania edustavan henkilön mielipiteet noteerataan oikeina. Kärkkäästi lätkäfanituskulttuuria voisi kutsua jopa patriarkaaliseksi. Uskonkin, että tuskin kukaan haluaa edistää tällaisen fanikulttuurin yleistymistä, kaikista vähiten me naispuoliset lätkäfanit.

Haluaisinkin peräänkuuluttaa molemminpuolista ymmärrystä: toisaalta sen ymmärtämistä, miksi twitterissä joidenkin toimesta esiintynyt pelaajien twiiteillä ”pommittaminen” närkästyttää ihmisiä, mutta myös sen ymmärtämistä, että kannatustapoja on monenlaisia. Monia naispuolisia lätkäfaneja on huolestuttanut myös se, vahvistuvatko tällaisten twiittien kautta jo ennakkoon usein negatiivisessa sävyssä nähty kuva naisista lätkäfaneina. Valitettavasti tähän seikkaan me muut naispuoliset emme kuitenkaan voi vaikuttaa, vaan se on yksin sen varassa, ymmärtävätkö naisfanit negatiivisessa valossa näkevät ihmiset sen, että naisfaneja, kuten muitakin, on monenlaisia. Luulen kuitenkin, että vähänkään kyseistä lajia enemmän seuraavat henkilöt tämän ymmärtävät.

Lopuksi haluaisin tuoda esille myös yleisen nettikäyttäytymisen. On ymmärrettävää, että nuorilla ja aiheesta innostuneilla henkilöillä fanituksessa saattaa esiintyä ylilyöntejä ja ajattelemattomuutta. Tietenkin twitteriin saa myös kirjoittaa mitä itse haluaa hyvän maun rajoissa. Olisi kuitenkin hyvä muistaa se, että twittertilin ollessa julkinen, kaikki sinne julkaistu on kaikkien ihmisten nähtävissä: muiden fanien, pelaajien, pelaajien läheisten ja kenen tahansa ylipäätään. Erityisesti tällaiseen jääkiekon saralla uuteen fanituskulttuuriin tottumattomasta sadat twiitit ja merkinnät saattavat tuntua kiusalliselta, näin ainakin itse asian kuvittelisin. Twitterhakujen täyttö keskustelulla, jota voisi käydä myös kaverien kesken jotain muuta kanavaa pitkin, hankaloittaa myös käytännössä twitteriä jääkiekkouutisten seuraamiseen käyttävää henkilöä. Uskon kuitenkin, että tuskin kukaan tietoisesti halua aiheuttaa twiiteillään kiusaa pelaajille tai heidän läheisilleen.


- PP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti