maanantai 30. toukokuuta 2016

Miksi suomalaiset ovat kiekkokansaa?

Kolumni:
Miksi suomalaiset ovat kiekkokansaa?

F1-kauden alkaessa saattaa tv:n avatessa kuulla, että ”suomalaiset ovat maailman nopeinta kansaa”. Olkoot, että 1900-luvulla Suomi tunnettiin nimenomaan ”lentävistä suomalaisista”, yleisurheilijoista, jotka juoksivat nuorta Suomea maailmankartalle ja että moottoriurheilun ykkössarjassa tämän hetkisistä 20 kuskista kaksi (ja puoli) kuljettajaa ovat suomalaisia. Nykyään suomalaiset ovat kiekkokansaa, formulat ja yleisurheilu jäävät kakkoseksi. Ylen vuoden katsotuimmat ohjelmat ovat maajoukkuepelejä. Twitterin seuratuimmat suomalaiset ovat jääkiekkotoimittajia ja pelaajia. Nuoret pelaajat villitsevät teinityttöjä kuin poikabändit ja näyttelijät. Kiekkohuuma on jälleen toukokuussa vallannut Suomen. Kun Leijonat pelaavat lätkää, ei yksikään suihkulähde ole turvassa.

Miksi sitten jääkiekko, tämä vajaa 200 vuotta sitten Kanadassa syntynyt joukkuelaji, on noussut niin suosituksi? Suomeen se rantautui maailmansotien välissä, mutta vakavasti otettava kiekkomaa Suomesta tuli vasta 90-luvulla. Kun vuosi vuodelta laji sai lisää harrastajia, ammattilaisia ja kannattajia, oli todellisuudessa vain ajan kysymys, milloin se nousisi Suomen ykköslajiksi. Laji kulkee isältä pojalle, äidiltä tyttärelle. Samanaikaisesti myös ihmiset, joita ei urheilu muuten kiinnosta, löytävät lätkän maajoukkueturnauksien, kavereiden tai vaikkapa kotikaupungin kiekkohulluuden kautta. Suomi tarjoaa kiekkoiluun hyvät olosuhteet: Talvet ovat pitkiä ja kylmiä sekä ihmiset sisukkaita.

Jääkiekossa viehättää pelin arvaamattomuus, nopeus, intensiteetti ja fyysisyys. Ei ole kahta samanlaista ottelua. Yhteisöllisyys, joka lajin sisällä on, yhdistää suomalaiset vähintään kerran tai kaksi vuodessa, vaikkei maajoukkuepelejä enempää jääkiekkoa katsoisikaan. Varsinkin viime vuosina pelaajista on löytynyt persoonia, jotka tekevät joukkueistaan koko kansan “omia poikia”, tästä esimerkkinä vaikkapa vuodenvaihteen nuorten MM-kisat. Kansainvälinen menestys tuo osaltaan lajille uusia kannattajia, mutta suomalaiset eivät hylkää omiaan kovienkaan tappioiden jälkeen. On jopa ryhmähenkeä nostattavaa muistella yhdessä vuosien 2003 ja 2006 tappioita.

Loppujen lopuksi on vaikea nimetä yhtä tiettyä tekijää, mikä suomalaisista teki kiekkokansan. Ehkä se on sitten kylmä sää ja sen tarjoamat ulkojäät tai tarve purkaa agressiivisuuttaan johonkin, mutta en usko, että jääkiekon asema maamme ykköslajina on lähivuosina helposti horjutettavissa.


- JV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti